Jumaat, 12 Februari 2010

Bahagia

(bahagia tak tengok gambar ni?)

Sesungguhnya bahagia adalah perasaan yang sangat menyenangkan ruhani kita. Segala perkara nampak teratur bila kita merasakan bahagia. Masalah-masalah yang datang kelihatan kecil dan mudah untuk di selesaikan. Malah kalau sukar sekali pun kita tetap tidak merasa halangan yang besar untuk di selesaikan andai bahagia sudah "merasuk" diri kita.

Manusia, sering mencari bahagia mereka dengan berbagai2 cara dan tafsiran.

Ada yang bahagia bila mendapat wang ringgit beribu.

Ada yang bahagia bila mendapat kereta mahal.

Ada yang bahagia dengan rumah besar.

Ada yang bahagia dengan jawatan pangkat yang tinggi.

Ada yang bahagia bila dapat isteri cantik.

Ada yang bahagia bila projek menjadi dan bermacam2 lagi bahagia yang dapat memuaskan nafsu. (Dan harap maklum bahagia seperti ini Allah Ta'ala amkan untuk seluruh manusia termasuk org2 kafir)

Akan tetapi tuan2 dan puan2, mak2 dan pak2, adik2 dan akak2. Apakah bahagia seperti ini sebenar-benarnya bahagia? Kalau ini adalah kebahagiaan kenapa masih ramai org kaya bermuka masam? Kenapa ramai org yang beristeri cantik masih curang di luar sana? Kenapa yang berpangkat masih sedang sibuk merancang utk menjatuhkan org lain? Kenapa yang harta menimbun masih risua untuk menambah harta? Kenapa dan kenapa?.

Berapa ramai antara kita yang bahagia bila;

Dapat jaga solat berjemaah istiqomah (dan down gila bila tertinggal solat berjemaah)

Dapat menjaga takbiratul ula bersama imam selama berhari2 atau bertahun2 atau sampai mati.

Dapat korbankan hak sendiri untuk tunaikan hak orang lain tanpa rasa untuk mengungkit2.

Dapat harta sedikit bahagia.

Dapat tengok org susah bahagia merasa bahagia.

Dapat ujian Allah pun bahagia.

Oleh itu tuan2, puan2, mak2 dan pak2, abg2 dan akak2, adik2 dan anak2 marilah kita muhasabah diri apakah bahagia sebenarnya yang benar2 akan membahagiakan kita nanti dan sudah tentu ada contoh tauladan yang dapat kita ikuti dan pahami sumber kebahagiaan mereka.

Siapa?

Firaun?

Qarun?

Hamam?

Namrud?

Abdullah bin Ubai? (mereka semua ini bahagia dgn pangkat,kerajaan,tentera,pentadbiran,harta kekayaan dan ibadat zahir yang banyak)

Siapa lagi contoh tauladan kita kalau bukan Rasulullah Sallallahu 'alaihi wasallam dan para Sahabat Radiallahu anhum.

Sejarah mereka telah kita ketahui. Bagaimana cara kehidupan mereka yang mana kebahagiaan mereka hanya apabila mereka dapat mentaati perintah Allah Ta'ala mengikut cara yang telah di tunjukkan oleh kekasih mereka dan kekasih kita iaitu nabi Muhammad Sallallahu 'alaihi wasallam.

Dan juga para Salafussoleh dan Tabi' Tabi'in. Bagaimana kebahagian mereka hanya apabila mereka dapat ta'at segala perintah Allah Ta'ala ikut cara Nabi Sallallahu 'alaihi wasallam.

Kisah2 bagaimana mereka sgt berduka cita bila kekurangan amalan agama dalam kehidupan mereka banyak telah kita dengar dan baca. Kisah2 mereka takut akan bertompoknya harta pada diri dan keluarga mereka juga telah banyak kita dgr dan baca. Tidak kurang juga kisah2 mereka mengelak sehabis mungkin untuk mendapatkan pangkat dunia juga telah kita dengar dan ketahui.

Atas kebahagiaan yang mereka cari inilah Allah Ta'ala telah memberi kebahagiaan yang lebih bahagia dari segala bahagia yang pernah wujud iaitu keredhaanNya.

Makanya tuan2 dan puan2,mak2 dan pak2,abg2 dan akak2,adik2 dan anak2 sekalian. Masih belum terlambat untuk kita perbetulkan hakikat kebahagiaan kita yang salah selama ini. Andai dah betul maka perbaiki lagi sehingga kita tiada lagi.

Nota Bahagia : Maka berbahagialah mereka2 yang telah mendapat janji2 kebahagian dari Allah Ta'ala

3 ulasan:

van qif berkata...

ohh...tuan punya bayan mengisafkan

mobydick berkata...

Saya bahagia walaupun tak berharta ada anak yang dengar kata..dapat beribadat setiap masa...

...antikapel... berkata...

rumah kecil tak semestinya derita,
rumah besar tak semesti bahagia...

Sila klik selagi Halal