Rabu, 9 November 2011

Senaman Kegel


Apakah Latihan Kegel untuk Lelaki?Kegels adalah latihan yang boleh membantu anda sifar pada dan menguatkan otot di bawah pundi kencing bagi membantu mengawal pembuangan air kencing. Pada lelaki, masalah lemah kawalan kencing boleh disebabkan oleh beberapa faktor seperi pundi kencing yang terlalu aktif atau pundi kencing yang tidak melakukan pengecutan atau kontrak dengan sempurna. Latihan Kegel dapat membantu kita untuk meningkatkan, bahkan di dalam sesetengah kes-kes tertentu, benar-benar dapat memulih dan mengembalikan kawalan pundi kencing.

Bagaimana Untuk Melakukan Latihan Kegel?Latihan Kegels adalah amat mudah untuk dilakukan. Bilamana kita telah berjaya mengenalpasti dimanakah kedudukan otot Kegel, maka sejurus selepas itu kita sudah boleh memulakan latihan tersebut. Salah satu cara yang paling mudah untuk mencari atau mengenalpasti otot Kegel adalah semasa kita membuang air kecil. Semasa kita membuang air kecil, cuba hentikan atau lambatkan aliran air kencing kita. Apabila kita boleh memperlahankan atau menghentikan aliran air kencing, maka kita telah sebenarnya berjaya mengenalpasti kedudukan otot Kegel tersebut, kerana untuk menghentikan aliran air kencing, kita perlu menarik otot di bawah bahagian kelengkang. Itulah sebenarnya otot Kegel.

Dalam keadaan sedang duduk, tarik atau kecutkan otot Kegel untuk kiraan lima secara perlahan. Kemudian, lepaskan semula otot tersebut juga dalam kiraan lima secara perlahan.Ulangi lagi sebanyak 10 kali. Lakukan senaman sedemikian sebanyak tiga kali sehari. Setelah beberapa hari, ubah cara latihan dengan melakukan senaman tersebut dalam pelbagai kedudukan seperti berdiri, berbaring bahkan semasa semua kedudukan di dalam solat. Latihan sedemikan harus diteruskan dari masa ke semasa. Insyallah, dengan senaman sedemikian, bukan sahaja dapat membantu mengurangkan masalah kencing tidak lawas bahkan meningkatkan lagi keampuhan alat sulit kita.

Untuk mengetahui lebih lanjut, taipkan perkataan "Kegel Excercise" di dalam enjin pencarian Google


Salinan asal.

3 ulasan:

Hajjah Noraini @Nanie berkata...

Saya baru dinasihati membuat senaman ini..Alhamdulillah memang ada perubahan

Tujuh Kaki Dalam berkata...

Marina Monroe : errr.. tapi saya fokus untuk lelaki je kak :D

NaniRostam berkata...

Kalau orang jawa pegel tu penat. Tapi tu pegel la kan...Kalau kegel ni pestime woh dengar...

Sila klik selagi Halal